Съвети за инвестиране

   Инвестирането на фондовите пазари в никакъв случай не бива да се възприема като хазарт
   За достигането на успех на финансовите пазари инвеститорите би следвало да спазват прости правила и дисциплина. Изданието CNNMoney публикува 20 съвета дадени от велики умове, спазването на които, ако няма да помогне, поне и не би навредило на инвеститорите. 

  На първо място се поставя скромността. "Аз знам, че нищо не знам" е добър постулат, който може само да ви тласка към самоусъвършенстване. "Залиняването" на инвеститорския ум и изпадането му в летаргично състояние, продиктувано от твърде голямо самочуствие, може да му изиграе лоша шега, която да струва пари

  На второ място е съвета даден от Шилер за приемането на умерени рискове. "Този който не рискува нищо ще постигне малко". Това с пълна сила важи за инвеститори, които искат да печелят на родните пазари, но ако може и да не поемат никакъв риск. Трябва да се знае, че борсата е място където се печелят пари, но се и губят. В крайна сметка най-важното е като се тегли чертата резултатът да е положителен.
   Естествено, поемането на неразумни рискове също не е никак препоръчително, особено граничещи с "хазарта", поради най-честия им фатален изход. Всъщност, ако някой си мисли, че може да се печели непрекъснато от хазарт нека да си зададе въпроса от какво печелят казината.
Поетият риск трябва да е разумен и да е допустим за възможностите на всеки инвеститор.
Инвестирането на фондовите пазари в никакъв случай не бива да се възприема като хазарт, защото тези пазари са доказали, че доходността от тях в дългосрочен аспект превишава значително инфлацията и е в пъти по-голяма от алтернативните например банкови депозити. 

   На трето място добре е инвеститорите да имат фонд за "екстремни случаи". "Спестявайте докато можете, защото слънцето на грее по цял ден", е съветът даван от Бенджамин Франклин. 

Следващият съвет е да се диверсифицира. "Мъдрият човек не слага всички яйца в една кошница", според Мигел де Сервантес. Естествено, както наскоро упоменахме, твърде широката диверсификация също не е препоръчителна за индивидуалните инвеститори.
Локацията на активите е от изключително значение за доходността на инвеститорите. Много инвеститори си губят времето да откриват най-добрата компания и да я купят в най-добрия момент. Това до голяма степен е загуба на време.
  Според инвестиционното гуру Уорън Бъфет, най-добрия начин за направата на широко диверсифициран портфейл е покупката на индексни фондове. От една страна, така се намаляват значително разходите, а от друга е доказано, че в дългосрочен аспект, според теорията за пазарна ефективност, няма как да "излъжете пазара", особено ако той е ефективен. 

   Практика и търпение са едни от ключовете към успеха. Изследване на транзакциите на 66 000 домакинства за периода между 1991 и 1996 година сочи, че тези с по-малко такива са изкарали с 7 процентни пункта по-висока доходност от по-активно търгуващите.
  Според Питър Линч, основния начин да се изкарат пари от акции е да не се страхувате от тях. Би било твърде хубаво, ако можеше да се продават акциите на притежавани от вас книжа на върха и да се купуват на минимума, но за съжаление, освен ако не сте ясновидец или невероятен късметлия, това трудно би продължило достатъчно дълго време, за да забогатеете.

  Поетият риск трябва да е разумен и да е допустим за възможностите на всеки инвеститор .
Затова единствения път към печалбите са да купувате набелязаните от вас книжа и да ги държите достатъчно дълго време, а не при първия им лек спад да се отървавате от тях.
Естествено и тук има контрапункти, а именно че инвеститорите не бива да се страхуват да приключат с позицията си, когато стигне техния стоп, както и да се обвързват емоционално с дадена компания
  
Инвеститорите е добре да имат в предвид, че доходността идва и си отива, но разходите остават завинаги. Добре е да се прави сметка за таксите и комисионите плащани при сделките, или събирани от фондовете

Следващия съвет е да не се следва тълпата. "Модата е направена за това да става старомодна", според Коко Шанел. 

Купувайте евтино, съветва още Бъфет. Ако един бизнес струва 1 долар и можете да го купите за 40 цента, не се колебайте това е добра сделка.
  И на последно място е добре да имате впредвид, че
парите трябва да се държат където им е мястото.
източник :profit.bg

{START_COUNTER}